Aanleg proefterpen Waalsetunnel en Hagesteinsebrug Nieuwegein

Zicht op de Hagesteinsebrug en een deel van de uiterwaarde langs de LekZicht op de Hagesteinsebrug en een deel van de uiterwaarde langs de Lek. Fotografie: Studio Retouched.
26-04-2024
99 keer bekeken

Bouwcombinatie De Groene Waarden bouwt de komende maanden twee proefterpen (een hoeveelheid zand) op in Nieuwegein, een bij de Achterweg en een bij de Lekdijk-Oost in de noordelijke uiterwaarde van de Lek. 

Proefterpen zijn grote pakketten zand, die in lagen worden aangebracht en waarbij gemonitord wordt hoe de ondergrond zich gedraagt en hoeveel zand er nodig is om een stevige ondergrond te krijgen waarop kan worden gebouwd. Met deze informatie kunnen we het ontwerp en de bouwmethode voor de verbreding van de A27 en de bouw van de nieuwe bruggen verder uitwerken. De proefterp bij de Achterweg moet informatie geven voor de uitbreiding van de Waalsetunnel en de proefterp in de uiterwaarde is ter voorbereiding op de bouw van de nieuwe Hagesteinsebrug en de verbreding van de A27.

Route bouwverkeer

Het zand voor beide proefterpen wordt aangevoerd via de route A27 afrit 28 Nieuwegein - Defensiedok - Kazernedijk – Achterweg (en voor de proefterp Hagesteinsebrug nog een stukje over de Lekdijk-Oost). Aan de Lekdijk-Oost is een in-/uitrit voor bouwverkeer gemaakt. Ter plaatse van de in-/uitrit geldt vanuit veiligheidsoogpunt een snelheidsbeperking van 30 km/u, dit wordt aangegeven met borden. Om de weggebruiker extra attent te maken op de in-/uitrit bij het werkterrein, is er rood-wit hekwerk aangebracht langs de weg. 

Aanvoer zand t/m september 2024

Voor de proefterp Waalsetunnel wordt het zand aangebracht van april tot en met juli 2024. Het zand wordt in lagen aangebracht, eens per ongeveer 2 weken brengen we een nieuwe laag aan. In totaal gaat het om ongeveer 2.200 kuub zand, de uiteindelijke hoogte van de proefterp is ongeveer 7 meter.

Voor de proefterp Hagesteinsebrug wordt het zand aangebracht van mei tot en met september 2024. Het zand wordt in lagen aangebracht, eens per ongeveer 2 tot 3 weken brengen we een nieuwe laag aan. In totaal gaat het om ongeveer 32.000 kuub zand, de uiteindelijke hoogte van de proefterp is ongeveer 7 meter.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen