Kortere reistijd? Ga buiten de spits

Thuiswerker achter laptopDe dag thuis beginnen met werken, zorgt voor minder verkeersdrukte in de spits. Fotografie: Goed Op Weg.
27-03-2024
392 keer bekeken

Straks zorgen de wegwerkzaamheden aan de A27 Houten - Hooipolder voor nog meer verkeersdrukte dan er nu al is. De oplossing? Gespreid reizen. Mobiliteitspartners Goedopweg, Zuid-Holland Bereikbaar en Brabant Mobiliteitsnetwerk geven tips aan medewerkers en werkgevers.

Pas je werkritme aan

Als meer weggebruikers buiten de spits reizen of vaker thuiswerken, kan het verkeer op de weg beter doorrijden. Als het niet anders kan en je de auto écht nodig hebt, is het handig om je werk flexibeler in te delen. Zo heb je een kortere reistijd, reis je klimaatbewuster en houd je meer tijd over voor andere dingen. Bovendien zorg je er zo voor dat mensen die geen andere keuze hebben, gebruik kunnen maken van de A27.

Gespreid reizen: tips voor de werknemer

Een aantal tips om gespreid reizen in jouw werkritme in te passen:

√  Werk zoveel mogelijk thuis en online, ga naar kantoor om collega’s te ontmoeten.
√  Start je werkdag thuis op en reis ná de ochtendspits naar kantoor.
√  Maak gebruik van het openbaar vervoer, de fiets of deelmobiliteit.
√  Doe eerst boodschappen of sport in de buurt van kantoor, reis ná de avondspits terug naar huis.
√  Plan je kantoordagen op maandag, woensdag of vrijdag.

Fietser wacht voor veerpont
Maak zo mogelijk gebruik van de fiets – en de veerpont – om naar je werk te gaan. Fotografie: Studio Retouched.

Flexibiliteit van werkgever nodig

Belangrijke voorwaarde om met deze tips aan de slag te kunnen is dat je hiervoor ruimte krijgt van je werkgever. Is flexibel werken binnen jouw organisatie niet mogelijk? Hieronder vind je een stappenplan voor werkgevers om het mobiliteitsbeleid hierop in te richten. Stuur het naar jouw hr-afdeling of manager zodat zij zich tijdig kunnen voorbereiden! 

Mobiliteitspartners helpen

Hoe vervelend is het als medewerkers elke ochtend in de file staan? Misschien komen ze te laat voor hun afspraken, stappen ze met irritatie het kantoor binnen of blijven ze niet meer hangen voor de kantoorborrel. Help je medewerkers door je nu alvast voor te bereiden op de extra verkeersdrukte tijdens de werkzaamheden aan de A27 Houten - Hooipolder. Dat hoef je niet allemaal zelf uit te zoeken. Onze mobiliteitspartners Goedopweg, Zuid-Holland Bereikbaar en Brabant Mobiliteitsnetwerk helpen organisaties met vrijblijvend advies!

Inzicht krijgen als werkgever

Hoe helpen Goedopweg, Zuid-Holland Bereikbaar en Brabant Mobiliteitsnetwerk jou als werkgever? 

  1. Krijg inzicht in het spreidingspotentieel van jouw organisatie. Wat zijn de mogelijkheden om de kantoorbezetting te spreiden? De gratis mobiliteitsscan helpt hierbij. Met deze slimme scan breng je alle reisbewegingen van je medewerkers in kaart. Daarna draai je aan verschillende knoppen en zie je direct het effect van nieuw reisgedrag. Zo maak jij de beste keuzes.
  2. Ontdek in 2 minuten wat de spreidingsmogelijkheid van jouw organisatie is. Wat vinden medewerkers belangrijk? Wat ligt er binnen hun mogelijkheden? De 2-minuten-enquête helpt bij het verzamelen van waardevolle data, zoals voorkeuren voor werktijden, werkdagen, manieren van reizen en de wens om dit zelf te kunnen bepalen.
  3. Advies over kansrijke maatregelen om het spreiden te bevorderen. De uitkomst van de bovenstaande analyses leidt tot inzicht in de kansen. Welke ambitie hebben we? En hoe gaan we dit met elkaar realiseren? Goedopweg, Zuid-Holland Bereikbaar en Brabant Mobiliteitsnetwerk geven advies over de kansrijke maatregelen, zodat je medewerkers de verkeersdrukte kunnen omzeilen. 

Meer tips voor werkgevers

Het dus belangrijk dat je als werkgever zicht krijgt op de mogelijkheden voor gespreid reizen. Daarnaast kun bij wijze van spreken morgen al aan de slag met de volgende maatregelen. Succes gegarandeerd!

√  Plan geen vergaderingen voor 10 uur.
√  Stimuleer flexibel reizen met een mobiliteitsbudget.
√  Organiseer gratis parkeren of gratis lunchen op woensdag en vrijdag.
√  Zorg voor de herinrichting van kantoor als ontmoetingsplek.
√  Verruim de openingstijden van kantoor.
√  Verkort de reisafstand door de toegang tot flexkantoren te vergoeden.

Blijf op de hoogte

Met flexibel werken en gespreid reizen, zorg je dat jij en je organisatie zijn voorbereid op de aankomende werkzaamheden aan de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. Volg de actuele werkzaamheden en de planning op onze website om tijdig de juiste maatregelen te treffen. Bereikbaarheidsorganisatie Goedopweg ondersteunt organisaties in de provincie Utrecht met duurzame mobiliteit. Neem voor meer informatie contact op met gebiedsregisseur Jooske van Bogerijen via werkgevers@goedopweg.nll.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen