Boomplantdag bij project Wegverbetering A27 Houten - Hooipolder

04-03-2024
523 keer bekeken

Ruim 40 leerlingen van basisschool De Ark hielpen de bouwers van De Groene Waarden afgelopen vrijdag een handje mee met het planten van het eerste deel van de bomen in het toekomstige bosgebied De Hagen, op het deel tussen de A27 en de woonwijk De Hagen in Vianen.

Wethouder mobiliteit & duurzaamheid van de gemeente Vijfheerenlanden Joop van Montfoort was ook aanwezig bij de boomplantdag: “Het is mooi om te zien dat deze kinderen zo enthousiast komen helpen met het planten van deze bomen. Dit vormt een groen gebied tussen wijk De Hagen en de A27. Niet alleen is dat mooi en duurzaam, maar ook vormen de bomen een groene omlijsting van de wijk, zodat de A27 voor de bewoners straks minder zichtbaar is. De bomen helpen dus om hier nog fijner te wonen.”

Na een korte toelichting gingen de leerlingen aan de slag: de bomen rechtop zetten, aanvullen met aarde en het vastspijkeren van de band aan de 2 palen rond de boom. Het scheppen van de grote kluiten klei was nog best hard werken, maar het enthousiasme was er niet minder om. Extra bijzonder was het voor Kelsey en Finn uit groep 6/7, zij plantten de boom die zichtbaar is vanuit hun eigen huis, aan de rand van de wijk. 

Wintergroene bomen en struiken

Het eerste deel van de beplanting in bosgebied De Hagen bestaat uit een mix van wintergroene bomen en struiken, snelgroeiende bomen en bomen met een extra diktemaat bij aanplant. Het gaat om 50 bomen die al wat groter zijn, 150 jonge bomen en ruim 2.000 struiken. Er worden soorten toegepast die geschikt zijn voor de kleigrond en de hoge grondwaterstand in deze omgeving. Zo planten we onder meer schietwilg, zwarte els, liguster, winterlinde, lijsterbes, veldesdoorn en meidoorn. Bosgebied De Hagen maakt door de grootte van het gebied en het toepassen van inheemse soorten een belangrijk onderdeel uit van de ecologische zone die langs de A27 wordt ingericht, als onderdeel van het project Verbetering A27 Houten - Hooipolder. Rijkswaterstaat is de opdrachtgever.

Leerlingen van basisschool De Ark uit Vianen planten samen met projectmanagers A27 Houten - Hooipolder Wilfrith van der Meer (De Groene Waarden) en Florine Verver (Rijkswaterstaat) en wethouder Van Montfoort een boom
Leerlingen van basisschool De Ark uit Vianen aan de slag samen met projectmanagers A27 Houten - Hooipolder Wilfrith van der Meer (De Groene Waarden) en Florine Verver (Rijkswaterstaat) en wethouder Van Montfoort. Foto: Studio Retouched.

Het eerste deel van het bosgebied, zo´n 7500 vierkante meter, wordt dit voorjaar aangelegd om de snelweg en het ketenterrein zo snel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Aan het einde van het project (naar verwachting eind 2031) planten we de rest van het bosgebied aan, zo´n drie hectare.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen