Onderhoud Merwedebrug Gorinchem verloopt voorspoedig

Werkzaamheden aan de Merwedebrug van veraf gezien
27-09-2023
1557 keer bekeken

Op vrijdag 1 september is Rijkswaterstaat gestart met onderhoudswerkzaamheden aan de Merwedebrug bij Gorinchem. De brug is daarvoor gedeeltelijk afgesloten in de weekenden tot 12 november. De werkzaamheden zijn nodig om de brug veilig en beschikbaar te houden voor het wegverkeer.

De eerste 2 van de 8 weekenden van het onderhoud zijn inmiddels achter de rug. Het werk verloopt tot nu toe voorspoedig. Tijdens inspecties werd duidelijk dat er met spoed onderhoud nodig was aan de Merwedebrug, want diverse­­ hangkabels hadden last van roestvorming. In totaal worden er de komende tijd 64 hangkabels omwikkeld met een speciale beschermingslaag, genaamd cableskin. Door deze laag worden de kabels luchtdicht en waterdicht afgesloten. Dit stopt het roestproces. Ook krijgen de onderste 2 meter van de kabels een verflaag.

Werkzaamheden aan de Merwedebrug van dichtbij gezien
Met cableskin worden de kabels lucht- en waterdicht afgesloten en is er geen roestvorming. Foto: Rijkswaterstaat.

Opstart werkzaamheden

In het eerste onderhoudsweekend van september was er een gedeeltelijke afsluiting in de richting van Utrecht naar Breda. Aannemer STERK (Swarco en Knook Staal en Machinebouw BV (KSM)) werkt dag en nacht op de brug. Ondanks het slechte weer van vrijdag op zaterdag kon er worden gewerkt aan het waterdicht maken van kabeldoorvoeren, het weghalen van beschermkappen en het verwijderen van asfalt rondom de hangkabels. De cableskin kan alleen overdag en bij droog weer worden aangebracht. Gelukkig brak zaterdag op tijd de zon door om ook deze werkzaamheden op te starten. Aan het eind van het eerste weekend waren 10 hangkabels omwikkeld en was de onderste 2 meter bij alle hangkabels al geschilderd. De verkeershinder bleef beperkt, tot minder dan de voorspelde extra reistijd van 30 minuten. Inmiddels zijn 29 van de 32 hangkabels al grotendeels omwikkeld.  

Cableskin: een beproefde methode

Het met cableskin omwikkelen van tuien of hangkabels van bruggen is in Nederland nog niet eerder toegepast. Deze methode is sneller en levert minder omgevingshinder op dan andere methoden zoals schilderen, waarvoor tussendoor veel droogtijd nodig is. In het buitenland wordt het al langere tijd met succes toegepast. Experts vanuit Duitsland brengen de cableskin nu ook aan op de Merwedebrug. De onderste 2 meter van de hangkabels worden wél geschilderd. Door de kabel te schilderen is deze de komende jaren nog goed te inspecteren. Bovendien is de onderkant van de kabel het meest gevoelig voor roestvorming.

Luchtfoto van de Merwedebrug
Dankzij het onderhoud nu blijft de Merwedebrug tot vervanging veilig en bereikbaar voor weggebruikers. Foto: Rijkswaterstaat

Veilig en bereikbaar 

Door de omwikkeling met cableskin is een groot deel van de hangkabels straks moeilijker te inspecteren. Hoewel dit normaal gesproken een nadeel zou zijn, is dit bij de Merwedebrug niet het geval. De huidige staat van de hangkabels is nu bekend en wordt vlak voor het aanbrengen van de cableskin nog tot in detail gecontroleerd. Daarnaast wordt de brug over enkele jaren vervangen, als onderdeel van het project A27 Houten - Hooipolder. Dankzij de onderhoudswerkzaamheden die nu plaatsvinden, blijft de Merwedebrug tot vervanging veilig en bereikbaar voor weggebruikers.

Meer lezen over dit onderwerp?  Werkzaamheden aan de Merwedebrug Gorinchem

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen