Werkzaamheden aan Merwedebrug Gorinchem

MerwedebrugRijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de Merwedebrug. Foto: Studio Retouched
18-08-2023
999 keer bekeken

Vanaf 31 augustus vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan de Merwedebrug bij Gorinchem. Rijkswaterstaat sluit de brug daarvoor (gedeeltelijk) af. De werkzaamheden zijn nodig om de brug veilig en beschikbaar te houden voor het wegverkeer.

Rijkswaterstaat wil testen of alle technische installaties van de brug nog goed functioneren. Ook is er onderhoud aan de hangkabels van de Merwedebrug en worden er diverse lekkages aangepakt. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van groot onderhoud en staan los van de wegverbetering A27 Houten - Hooipolder, waarvoor de uitvoeringswerkzaamheden volgend jaar van start gaan.  

Brug veilig en bereikbaar houden 

Dit groot onderhoud vindt niet zomaar plaats. Uit inspectie is gebleken dat verschillende hangkabels waarmee het rijdek aan de boogbrug is bevestigd, roestvorming vertonen. Ook zijn door lekkage op verschillende plekken plassen water aangetroffen in de hoofddraagconstructie. Het onderhoud aan de hangkabels en het aanpakken van de lekkages stopt het roesten. Daardoor blijft de brug veilig en bereikbaar tot hij over een aantal jaren vervangen wordt.  

Door snelle methode minder hinder 

De kabels worden niet gewoon geschilderd, maar grotendeels omwikkeld met een speciale beschermlaag (‘cableskin’). Dat maakt het werk sneller en beperkt de hinder voor het verkeer. Hierdoor is het mogelijk om te werken vanaf het fietspad en blijft er steeds een rijstrook open. Het is de eerste keer dat deze internationaal bewezen onderhoudsmethode in Nederland wordt toegepast. 

Brug (gedeeltelijk) afgesloten 

Voor de test van de technische installaties sluit Rijkswaterstaat op donderdag 31 augustus van 22.00 uur tot vrijdagochtend 1 september 05.00 uur de Merwedebrug in beide richtingen. Vanaf 21.00 uur beginnen we al met het instellen van de omleidingen en het afsluiten van sommige toe- en afritten bij de brug. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat al het verkeer tijdig van de weg is voordat de brug wordt afgesloten.

De werkzaamheden aan de hangkabels en de aanpak van de lekkages vinden plaats in de weekenden van 1 september tot 12 november. In deze periode is de brug gedeeltelijk afgesloten voor verkeer. 

Verkeershinder voor automobilisten 

De eerste 4 weekenden zijn er werkzaamheden aan de hangkabels richting Utrecht gevolgd door 4 weekenden voor de kabels richting Breda. In de richting waar gewerkt wordt is maar 1 van de 2 rijstroken open en geldt op deze strook een aangepaste maximum snelheid van 50 km/u. Het verkeer in die richting moet rekenen op circa 30 minuten extra reistijd. (Brom)fietsers kunnen de brug tijdens de werkzaamheden blijven gebruiken.  

Bereikbaarheid voor overig verkeer  

Het is belangrijk dat hulpdiensten hun werk goed kunnen blijven doen. Met de betrokken veiligheidsregio’s zijn er daarom afspraken gemaakt over het passeren van de brug, zodat de hulpverlening op peil blijft.   

Ook voor de fietsers en voetgangers blijft de brug goed bereikbaar. Aan de kant waar niet aan de hangkabels gewerkt wordt is een fietspad beschikbaar met tweerichtingsverkeer, ook doordeweeks. Ook voor het scheepvaartverkeer blijft de Boven-Merwede beschikbaar. 

Bereid u voor 

Advies aan weggebruikers: 

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie. 
  • Houd rekening met extra reistijd. 
  • Pas, indien mogelijk, uw reisgedrag aan om vertraging door de werkzaamheden te     vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route. 
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg. 

Omleidingsroutes en andere informatie 

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie , bezoek de projectpagina www.rijkswaterstaat.nl/onderhoud-Merwedebrug of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen