Rijkswaterstaat en De Groene Waarden tekenen overeenkomst voor verbetering A27 Houten - Everdingen

De vier tevreden ondertekenaars van het noordelijke contract Houten-Everdingen. Van links naar rechts: Nic de Roeck (De Groene Waarden, Besix Nederland), Michèle Blom (Rijkswaterstaat), Diana Beuting (Rijkswaterstaat) en Remco Hoeboer (De Groene Waarden, Mobilis).De vier tevreden ondertekenaars van het noordelijke contract Houten-Everdingen. Van links naar rechts: Nic de Roeck (De Groene Waarden, Besix Nederland), Michèle Blom (Rijkswaterstaat), Diana Beuting (Rijkswaterstaat) en Remco Hoeboer (De Groene Waarden, Mobilis). Foto: Lex van Lieshout.
12-04-2023
1840 keer bekeken

Rijkswaterstaat en bouwcombinatie De Groene Waarden hebben op woensdag 12 april hun handtekening gezet onder het contract voor verbetering van de A27 tussen Houten en Everdingen. De overeenkomst werd extra bezegeld met het in cement vereeuwigen van vier handafdrukken.

Met de ondertekening van dit noordelijke contract kan nu het gehele traject Houten - Hooipolder, een terugkerend knelpunt in de dagelijkse file Top 10, worden aangepakt. Eerder, in december 2022, werd het zuidelijke contract Zuid, het deeltraject Everdingen – Hooipolder, al gegund aan bouwcombinatie ALSÉÉN.

‘Deze gunning markeert een belangrijke stap in de aanpak van de files op de A27. Nadat eerder al het deel tussen Everdingen en Hooipolder is gegund, zijn we verheugd dat nu ook het Noordelijke deel tussen Houten en Everdingen is aanbesteed. We kunnen nu deze belangrijke verkeersader tussen Houten en Hooipolder over de hele lengte aanpakken. Zowel de omgeving en ook de weggebruiker gaat hier van profiteren door een betere doorstroming op de snelweg, maar ook de vermindering van sluipverkeer op de regionale wegen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.’
Directeur-generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom

De zaal luistert aandachtig naar Ben Böing
De zaal luistert aandachtig naar Ben Böing, voorzitter van de wijkraad de Haagen (Vianen), waar met bomen en struiken een 'groen scherm' werd geplaatst tussen wijk en A27. Foto: Lex van Lieshout.

Het contract Houten - Everdingen kent een aantal verschillende aspecten. Zo wordt de Hagesteinsebrug vernieuwd en voorzien van een fietsverbinding, terwijl de Houtensebrug wordt verbreed. Daarnaast krijgt de A27 in zuidelijke richting over een lengte van 7 kilometer 4 rijstroken. Uitvoerder wordt bouwcombinatie De Groene Waarden, bestaande uit de bedrijven Besix, Mobilis en haar partners van Gelder, Mourik Infra en Besix Infra Nederland.

De uitvoering van de werkzaamheden vindt in twee fasen plaats. De Groene Waarden zal eerst, in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, een ontwerp maken en aanvullende onderzoeken uitvoeren. Dit zorgt niet alleen voor inzicht in een goede planning en de beste bouwmethode, maar ook voor een betrouwbare risicoverdeling en kostenbeheersing. Zo’n 70% van het werk is in deze tweefasenaanpak meegenomen, de andere 30% betreft regulier werk.

Remco Hoeboer, Nic de Roeck, Diana Beuting en Michèle Blom maken een handafdruk
Remco Hoeboer (De Groene Waarden, Mobilis), Nic de Roeck (De Groene Waarden, Besix Nederland), Diana Beuting (Rijkswaterstaat) en Michèle Blom (Rijkswaterstaat) met hun ‘handen op de toekomstige samenwerking’. Foto: Lex van Lieshout

‘Wij kijken er naar uit om de komende jaren een mooie samenwerking op te bouwen met Rijkswaterstaat en De Groene Waarden. De tweefasen aanpak die we samen met Rijkswaterstaat inzetten, waar de risico’s beter beheerst en eerlijker verdeeld worden, draagt bij aan een goede infrasector en een voorspelbaarder verloop van het project. Het biedt ons kansen om deze uitbreiding van de A27 tussen Houten en Everdingen op vitale, veilige en duurzame wijze in te passen in deze schitterende omgeving.’
Nic De Roeck, Algemeen Directeur BESIX Nederland

Na het tekenen van de overeenkomsten plaatsten Nic de Roeck (De Groene Waarden, Besix Nederland), Algemeen Directeur Mobilis Remco Hoeboer (De Groene Waarden, Mobilis), Diana Beuting (Rijkswaterstaat) en Michèle Blom (Rijkswaterstaat) hun rechterhand in cement, als blijvende herinnering.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen