Hout van De Hillen duurzaam verwerkt

Stapel afgezaagde boomstammenVoor een duurzame verwerking heeft de aannemer het vrijgekomen hout gesorteerd op soort en lengte. Foto: Studio Retouched
20-07-2022
3975 keer bekeken {0} reacties

Er moet ruimte komen voor de nieuwe verbindingsweg vanaf afrit Oosterhout op de A59 naar Raamsdonksveer. Daarom heeft Rijkswaterstaat bomen laten verwijderen in natuurgebied De Hillen en langs de Statendamweg bij Oosterhout. Maar wat is er eigenlijk met het hout gebeurd?

Rijkswaterstaat heeft de bomen bewust al in het voorjaar van 2022 laten verwijderen. Op die manier krijgt de natuur voldoende tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Om het hout een tweede leven te geven heeft Rijkswaterstaat de samenwerking met Staatsbosbeheer gezocht, want deze heeft een uitgebreid netwerk van duurzame houtbewerkers. De geselecteerde aannemer heeft vervolgens de opdracht gekregen om de bomen zo te verwijderen, dat het hout makkelijk te gebruiken is voor een duurzaam vervolg.

Precies zagen en afzonderlijk afvoeren 

In de figuur hieronder zijn de verschillende toepassingen van het vrijgekomen hout te zien. Omdat het gebied relatief klein is met veel populieren – die een zachte structuur hebben – krijgt het meeste hout een tweede leven als karton. Bomen zoals eiken en essen zijn beter te gebruiken voor de houtindustrie. Om het materiaal zo geschikt mogelijk te maken voor verdere toepassing heeft de aannemer de stammen in de juiste lengte gezaagd en deze per boomsoort afgevoerd.

Grafiek met de verdeling van de totale opbrengst en de verdeling van zaaghout, vezelhout en schilhout
Houtopbrengst De Hillen en de Statendamweg (Raamsdonkveer/Oosterhout) en toepassing.

 

Meer lezen over de werkwijze van Rijkswaterstaat bij het verwijderen van bomen in natuurgebied De Hillen? 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen