Drinkwaterbedrijf Oasen en aannemer Van Vulpen krijgen No-Dig Award

Watertransportleiding wordt omhoog gehouden door zes hijskranen
06-04-2022
4751 keer bekeken

Op 31 maart 2022 wonnen drinkwaterbedrijf Oasen en aannemer Van Vulpen de NSTT No-Dig Award 2021. Zij kregen deze prijs voor het verleggen van een deel van de watertransportleiding ter hoogte van Meerkerk.

Om de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder mogelijk te maken, moest de watertransportleiding van Oasen over een lengte van 5,7 km verlegd worden. Hiervoor is de techniek horizontal directional drilling (HDD) gebruikt. Daarbij boort een elektrische boorinstallatie over grote lengte horizontaal onder de grond, waarna de nieuwe leiding in de ontstane ruimte kan worden getrokken.

Eerste in Europa

Nog nooit eerder vond in Europa op deze manier een elektrische boring plaats. Reden voor de Nederlandse vereniging voor sleufloze technieken (NSTT) om de No-Dig Award, bedoeld voor projecten die op een bijzondere manier bijdragen aan de ontwikkeling van sleufloze technieken, aan Oasen en Van Vulpen toe te kennen.

Geslaagd project

Het werk startte in augustus 2020 en is eind januari 2021 afgerond. De verlegging van de 5,7 km lange watertransportleiding is gebeurd zonder hinder voor de omgeving. Tijdens de verlegging bleef de drinkwatervoorziening van ca. 650.000 liter per uur gegarandeerd. Een mooie prestatie, vindt ook Hans van de Wijgert, adviseur kabels en leidingen bij Rijkswaterstaat. ‘Dit is een technisch hoogstandje dat zonder de goede samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Oasen en Van Vulpen niet was gelukt.  Het is een verdienste van het hele team dat dit werk deze prestigieuze award in de wacht heeft gesleept.’

Meer lezen?

Oasen en Van Vulpen winnen No-Dig Award | Oasen.nl

Op onze website verschenen eerder artikelen over de verlegging van deze waterleiding.

Bijvoorbeeld: Weg van de snelweg: verlegging waterleiding bij Meerkerk - Verbreding A27 Houten-Hooipolder (a27houtenhooipolder.nl)

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen