Gezocht: nieuwe eigenaar voor voetgangersbrug De Kroon - Knoest en de Keizersveerbruggen

Voetgangersbrug De Kroon - KnoestVoetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam de Sprinkhaan. Foto: Studio Retouched
14-10-2021
10781 keer bekeken

Duurzaamheid staat bij Rijkswaterstaat hoog in het vaandel. Zo stimuleren we met de Nationale Bruggenbank hergebruik van bruggen, waaraan ook het project A27 Houten - Hooipolder een bijdrage levert.

Inmiddels staan zowel de Keizersveerbruggen als voetgangersbrug De Kroon - Knoest op de Nationale Bruggenbank.

De Nationale Bruggenbank is in 2021 gelanceerd door Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam in samenwerking met de Bruggenstichting. Doel is om hergebruik van vrijkomende bruggen te stimuleren, om hiermee uiteindelijk te zorgen voor minder energie- en materiaalgebruik door de bouw van nieuwe bruggen. Inmiddels staan 2 bruggen uit het project A27 Houten - Hooipolder op de Nationale Bruggenbank. Ten eerste gaat het om voetgangersbrug De Kroon - Knoest. Deze brug ligt bij Nieuwegein over de A27 en verbindt de verzorgingsplaatsen De Kroon en De Knoest met elkaar. Ook de Keizersveerbruggen staan op de Nationale Bruggenbank.  

Nieuwe eigenaar 

Voor zowel de voetgangersbrug als voor de Keizersveerbruggen geldt dat ze verwijderd moeten worden om de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder mogelijk te maken. Met hulp van de Nationale Bruggenbank zoeken we voor deze bruggen een nieuwe eigenaar. Zowel de Keizersveerbruggen als voetgangersbrug De Kroon - Knoest verkeren namelijk nog in technisch goede staat. Op een andere locatie kunnen ze waarschijnlijk nog vele jaren mee. 

Keizersveerbruggen
Voor de Keizersveerbruggen zijn we op zoek naar een locatie waar ze voor de derde keer tot hun recht komen. Foto: Studio Retouched

De sprinkhaan 

Voetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam de Sprinkhaan. De brug lijkt erg op een voetgangersbrug over de A12 bij Veenendaal. Dat komt omdat ze vlak na elkaar geplaatst zijn en allebei zijn ontworpen door Architectenbureau Hans van Heeswijk. De Keizersveerbruggen liggen bij Geertruidenberg over de Bergsche Maas en kennen een bijzondere geschiedenis. Deze bruggen bevinden zich namelijk al in hun tweede levensfase: ze zijn oorspronkelijk in 1936 in gebruik genomen als de Moerdijkbrug. Voor de Keizersveerbruggen zijn we nu dus op zoek naar een locatie waar ze voor de derde keer tot hun recht komen; ze verkeren namelijk nog steeds in zeer goede staat. Daarbij gaat het wel om een plek waar de verkeersintensiteit minder groot is dan nu het geval is. 

Bruggenbank leeft 

De Nationale Bruggenbank leeft: diverse overheden hebben namelijk al laten weten dat ze interesse hebben in bruggen die op de bruggenbank staan. Met hen bekijkt Rijkswaterstaat of hergebruik mogelijk is. Vooral de Keizersveerbruggen mogen zich in een warme belangstelling koesteren. Daarom zoekt Rijkswaterstaat voor deze bruggen een tijdelijke opslaglocatie. Zo zorgen we ervoor dat de Keizersveerbruggen bij het vrijkomen een goede plek hebben om te liggen tot we ze elders kunnen hergebruiken. 

Meer weten over duurzaamheid? Houd onze website dan in de gaten! De komende tijd besteden we in een reeks artikelen aandacht aan dit thema. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen