Archeologisch onderzoek bij Raamsdonksveer

Twee medewerkers in een stuk uitgegraven grondIn opdracht van Arcadis doet RAAP in de omgeving van de Kloosterweg in Raamsdonksveer archeologisch proefsleuvenonderzoek naar restanten van het voormalige Kartuizerklooster. Foto’s: Rijkswaterstaat
18-03-2020
8298 keer bekeken

In opdracht van Rijkswaterstaat en Arcadis voert RAAP sinds 9 maart archeologisch onderzoek uit op de locatie van het voormalige Kartuizerklooster aan de Kloosterweg bij Raamsdonksveer. We verwachten tijdens het onderzoek een deel van de gracht die om het klooster lag te vinden.

Onderdeel van de verbreding van de A27 Houten - Hooipolder is de aanleg van een nieuwe verbindingsweg naar Raamsdonksveer. Dit omdat aansluiting 34 op de A59 komt te vervallen. De nieuwe verbindingsweg loopt door de Kartuizerpolder. Daarom voeren we ter hoogte van de locatie van het voormalige Kartuizerklooster aan de Kloosterweg archeologisch proefsleuvenonderzoek uit. Het onderzoek is op 9 maart begonnen en duurt ongeveer 2 weken.

Close-up van een medewerker tijdens het onderzoek

De gracht als dumpplaats

De kartuizers waren een monniksorde die er een dagtaak aan hadden om in hun eigen huisje of cel binnen het klooster in afzondering te bidden. Bij het archeologisch onderzoek graven we een aantal proefsleuven. We verwachten in deze sleuven een deel van de gracht die om het klooster lag te vinden. Grachten werden vroeger gebruikt als dumpplaats voor allerhande spullen en voedselresten. De afvalresten van het klooster geven ons dan ook inzicht in het leven en de gebruiken van het klooster.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen