Alternatieve oplossingen blijken fors duurder dan de geplande verbreding en zijn daarmee niet passend binnen het beschikbare budget.
Daarnaast hebben deze alternatieven andere negatieve consequenties, zoals ernstige verkeershinder voor langere tijd. Bovendien heeft de Houtensebrug op basis van expert judgement een restlevensduur van nog circa 30 jaar. De werkzaamheden aan de Houtensebrug worden daarom uit het contract van de aannemerscombinatie gehaald. Rijkswaterstaat zet een onderzoek in gang naar een maakbare uitbreiding van de capaciteit op de Houtensebrug.
Onderzoeken Houtensebrug
Uitbreiding van een bestaande brug is technisch complex. Vanaf het najaar 2023 werken de ontwerpteams van Rijkswaterstaat samen met de betrokken aannemerscombinatie aan de uitwerking van het ontwerp hoe de Houtensebrug (1980) kan worden uitgebreid. Onderzoek naar de huidige staat en draagkracht van de brug vormde hierin de basis.
De brug is aan een viertal proeven onderworpen om de belastbaarheid en ‘het gedrag’ van de brug te testen. Met een spanningstest is de huidige spanning in de voorspankabels van de brug gemeten. Er is een belastingproef met 14 vrachtwagens van elk 30 ton uitgevoerd, er zijn geboorde kernen van het beton in het laboratorium onderzocht en er is een dynamische belastingproef met een speciale vrachtwagen met vibrerende lading uitgevoerd om de ‘stijfheid’ van de brug in kaart te brengen. Nu alle onderzoeksresultaten geanalyseerd zijn, blijkt dat de geplande uitbreiding niet mogelijk is. Expert judgement laat zien dat de brug nog circa 30 jaar mee kan. Dit betekent dat er nog tijd is om een andere oplossing voor de brug te bedenken. Om deze reden is besloten de werkzaamheden aan de Houtensebrug uit het contract van de aannemerscombinatie te halen.